Demokrácia percepciók

Ma megnéztünk egy fél órás videót arról, hogy milyen csúnya dolgok történnek Törökországban. A rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatja fel a tüntetéseket. A csúnya rendőrség vehetne pár tippet a magyaroktól, pl. hogy viperát és gumilövedéket is be lehet vetni. Jó-jó, azon vannak kiakadva, hogy a könnygázt nem könnyezésre használjak. Ilyen távolságból talán már könnyű égési sérülést tud okozni.

turkey-2-e1370428762514-635x357.jpg

Többek között ilyeneken vannak kiakadva az emberek, hogy éjszaka nem lehet alkoholt árusítani a boltokban. Kapásból felvilágosítottuk őket, hogy ugyanez a helyzet Magyarországon, Angliában, Ausztráliában és az USA néhány államában is, az emberek mégsem vonulnak az utcára. Másik probléma, hogy nincs szólásszabadság, mert amikor a tüntetések kezdődtek, pingvinekről szóló természetfilmet kezdtek el sugározni. Szerintem vezetői szemszögből indokolható döntés, de talán hiba volt. Azóta azt emlegetik, hogy nincs szólásszabadság, holott mutattak tegnap 7 újságot, és mindegyik címlapján a tüntetésekkel foglalkoztak. A videón, amit mutattak, a tüntetések elől a kocsmába bemenekülő embert láttunk. A háttérben egy bekapcsolt tv, a tüntetésekről szóló élő tudósítással. Valóban, a youtube pár évvel ezelőtt be volt tiltva, de ahhoz képest ma már csupa-csupa szabadság van. És külföldre is ömlik minden hír. A probléma igazából az, hogy a pozitív felhangú hírek azok, amiket kicenzúráznak.

Az utolsó nagy történelmi tömegmegmozdulás az első világháború után volt. Szerintem szimplán arról van szó, hogy unják magukat. Sajnos a nagy unalomba eddig hat ember halt bele. A legszörnyűbb az, hogy a videón 8-10 éves gyerekeket is láthattunk könnygáztól fuldokolni. Igazából Janka-korabeli, hintázó kislányt is láttam. A szülőkkel nem is tudom, mit kéne kezdeni. A lényeg, hogy egyelőre nem vagyok túlzottan meggyőzve.

A tüntetések cassus bellije egy bejelentés volt, miszerint a csúnya, konzervatív Erdogan fel akar számolni egy parkot Isztambulban, és a helyére bevásárló központot építeni. Biztos csak fejkendőt és hasonló klerikális borzalmakat fognak árulni.