Multitasking török módra

Tegnap megvoltak az első előadások. Rajtunk kívül egyik csoport sem találta meg, hogy hol van a reggeli (a kolival szemben), ahol az aranyos, ám angolul nem beszélő török egyetemisták vártak minket, hogy átkísérjenek az egyetemre. Fél óra késéssel indultunk reggeli után, mivel egyrészt a többiekre vártunk, akiket közben már felvett egy kisbusz és kérdésükre, hogy hol tudnának pénzt váltani, azt a választ kapták, hogy miért is ne menjünk el most?

Az előadás előtt mindenkinek be kellett mutatkozni két mondatban, ami úgy történt, hogy amikor a két, fél éve Németországban edződő ausztrálra került a sor, bevonult hat török csipsszel és üdítővel, majd pedig el kezdtek hangosan törökül beszámolni a történtekről. Szegény ausztrálkák teljesen lefagytak, hogy mi van. Következett tíz perc piaosztó szünet, majd öt perc kávérendelés-felvevő szünet.

A bevezető előadás kezdete után tíz perccel újabb tíz perc kávérendelés-felvevő és kávé-kiosztó szünet (az előző rendelést folyamatosan hoztak). Újabb öt perc tisztázni, hogy a török kávét lehet sok, közepes és semennyi cukorral kérni.

Következtek a rövid bemutatók a résztvevő egyetemekről. Mi persze nem tudtunk arról, hogy kéne egy prezit tartani, de sebaj, azért elég jók voltunk. A pedál magyarok viszont képeket is mutogattak. Természetesen ezek kezdete után tíz perccel ismét szünet, ezúttal tömeges kávékiosztás. Egyébként tök finom a török kávé.

Ezt egy rövid prezentáció követte az újságírásról. Elég rossz volt, és nem csak azért, mert a tanárok nem beszélnek angolul. De volt egy olyan öt perces etap, amikor törökül viccelődtek valamin egymás között. A téma a tévés társkereső műsorok volt. Egyébként az az érzésem, hogy a következő két hét azzal fog eltelni, hogy magyarázzák nekünk, miért is kell minél több embernek meghalni a szabadság érdekében. Képeket is mutogattak, persze előtte tíz perc szünet, és egész más témák felvetése, míg a projektort beállították.

Pár infó: Törökország lakossága: 75 millió. Ebből kb. 60 millió török. A törökök arcról megállapítják, hogy ki a nem török (sejteseim azért nekem is vannak…). Erdogan azért rossz, mert túl konzervatív, és mert nem szereti Attatürkot. Így az ország rossz irányba megy, ezért a haladóbb szellemiségűek ki fognak vándorolni. Jelenleg Erdogan többséget élvez a lakosság körében, de csak azért, mert kihasználja a vallást, és a kevésbé képzett rétegek tudatlanságát. Ezzel szemben a főnök szerint Erdogan teremtette meg a középosztályt Törökországban. Érdekes, hogy mennyire másként vélekednek arról, hogy Törökország épp jó irányba halad-e vagy nem… Pár hónap múlva amúgy választások. Erdogan támogatottsága még a tüntető egyetemista barátaink szerint is 68%(!).

Az egész város tele van hatalmas kóborkutyákkal, ez itt a helyi galamb… de nem olyan nagy baj, ha megtámadnak, mert be vannak oltva veszettség ellen. A bébinyulakat nem eladásra kínáljak, hanem megjósolják a jövőt.

A vacsora finom volt. Igazi kebab, nagyon finom desszerttel. Küfene, vagy mi volt. Lassan kezdem megszokni, hogy minden nagyon sós. És minden kajában van joghurt, és mindenhez joghurtot isznak. A végén tea, utána kávé.