Bázel

Andinál és Ákosnál jártunk péntek-szombat; legfőképp erről írok, bár vártam, hogy esetleg Andi megelőz, és akkor csak be kell linkelnem

Szóval péntek este fél 6-kor elindultunk Bázelba, 4 és fél órás útra számítva; így Jankát nem is hagytam aludni délután, hogy majd az autóba alszik, mert úgy jelentősen könnyebb az út – főleg annak, aki nem vezet, hanem őt kell szórakoztassa (pl. hazafelé a sötét autóban hiszti volt, hogy márpedig Édesanya neki olvasson…). A terv egyébként bevált, ám emiatt éjjel egyig Janka nem nagyon mutatkozott hajlandónak lefeküdni.
A határon megfejtek minket egy éves autópályamatrica díjával a svájciak; most már tudom, hol kellett volna elhagyni a pályát, hogy ezt megússzuk (hogy más okulhasson: a lörrach-i lehajtónál). Terv szerint, 10-re érkeztünk meg, természetesen eltévedés nélkül.

Ákosék remek, új építésű házban laknak, ilyenben. Igazán jó helyre érkeztünk, mert vacsora előtt szépen végig kellett kóstolni a legjobb pálinkákat; aztán késő éjszakáig ment a duma némi sör és sör mellett, míg végül mindenki elaludt, sorrendben: Janka, Judit, Ákos, Gábor, Ákos, Judit, Andi; Édesanya Janka-altatás miatt újrázott, Ákos pedig nem bírta az izgalmas beszélgetést…

Ekkor derült ki, hogy a „ráérő”, munkanélküli párok blogírásba menekülnek a tétlenség és értelmes életlehetőségek elől; bár éppen ihatnánk is… Azért Andinak könnyebb, mert ő legalább szülhet közben; persze ha nem, akkor nehezebb.

Igen nehéz volt a reggel, azt hiszem, ott szúrtam el, hogy alig józanul azt mondtam Ákosnak, hogy ellene hangolom Jankát:

Nagy nehezen elindultunk Bázelbe, mert hogy falun laknak, de egy villamos 20 perc alatt Bázel központjába szállított bennünket. Annyira nehezen indultunk, hogy remélem, egyszer majd kiderül, sikerült-e ágyat venniük, merthogy inkább velünk jöttek városnézésre.

Megnéztünk két templomot: az egyik a 8-15. sz.-ig épült, igazán szép bazilika kerengővel, ami ma talán kálvinista református; azért egy keresztvetéssel próbáltam megszentelni; meredek partfal tetején magasodott a folyó fölé, előtte pedig egy tágas, nagy főtér, kellemes középkori hangulatot keltve bennem;

a másik már egészen kiábrándító volt: egy késő gótikus, kívülről szép templom, amibe bementünk, és teljesen lefagytunk: odabenn egy kocsma üzemelt:

Itt ha összeadnak, helyben tarthatod a lagzit is…; morbid és istentelen

Aztán még ténferegtünk, mielőtt beültünk enni-inni, és közben hatalmas megállapításokat tettünk: itt naon-naon sok pénz van, sőt lehet, hogy annál is több; ezért minden ugyanilyen drága is; hogy klasszikust idézzek: „nagyon nagy a jólét”. Sokkal jobban védik magukat a bevándorlók ellen, mint amit itt, Németországban látunk: a szín-összetétel elég monoton fehér volt; csak akkor kapsz albérletet, ha van munkád; ha nincs munkád, akkor csak 6 hónapot tartózkodhatsz az országban; ha egy évnél tovább akarsz Svájcban vezetni, akkor helyi jogosítványt kell csináltatnod, és szintén helyi rendszám kell az autódra is; ha véglegesen be akarsz költözni egy faluba, akkor szavaznak erről a faluba, de mivel nem ott születtél, ezért a továbbiakban nem szavazhatsz és nem is vagy választható; szerintem Svájcot be se engednék az idege-ellenessége miatt az EU-ba, ha véletlenül azt szeretné! Persze a turistákkal jó fejek, inkább a hazájukat védik ezekkel. Judit szerint nagyon viccesen beszélnek, de azért értette őket. Szerintem meg sosem kaptam volna olyan könnyen munkát, mint itt.

No, itt most mindenki rajta van!

Egy kis ellenpólus az előbb leírtakhoz:

Aztán megláttuk a Svájciakra váró szép szabadságot, egyenlőséget, tezsvériséget.

Negyed 12-re értünk haza, még vacsoráztunk, mert eléggé megéheztünk; aztán Jankát nagyon megdicsértük, mert ügyes volt egész nap, és a hosszú utazás alatt.

Ma reggel sikertelen kísérletet tettünk arra, hogy misére menjünk, mivel elmaradt a 11-es; így aztán helyette egy nagyot sétáltunk a városban lévő képzőművészeti vásárban.